موتور خودرو به قلب خودرو مشهور است . این نام گذاری قطعا علت مهمی خواهد داشت . که علت آن را بازرسی خواهیم کرد . اگر شما راننده ای هستید که برای اطلاعات بیشتر از پیچیدگی موتور خودرو خود به دنبال جواب سوالات خود هستید یا حتی اگر مکانیکی هستید که به دنبال کسب علم و تجربه بیشتر در این حوضه هستید قطعا با ام اچ کلینیک همراه باشید .
امروز مهندسین ام اچ کلینیک تصمیم بر این گرفته اند که شمارا با قلب خودرو آشنا کنند و علاوه بر آن در انتها چند نمونه از تجربیات چندین و چند ساله خود را در اختیار شما بگذارند پس همراه ما باشید .
موتور خودرو چیست ؟
به مجموعه ای از تجهیزات ، اجزا و قطعات الکترونیکی و مکانیکی که کنار یک دیگر قرار گرفته و به کمک هم باعث تولید قدرت و حرکت میشوند موتور خودرو گفته میشود . موتور خودرو از لحاظ اهمیت و کارکرد جایگاه بخصوصی دارد .
این جایگاه آنقدر مهم و تپنده است که به آن لقب قلب خودرو را اختصاص داده اند . این قلب تپنده جونی به خودرو خواهد بخشید تا در پیمودن مسافت های طولانی شما را همراهی کند .
موتور از چه اجزائی تشکیل شده است؟
- کارتر
- تسمه تایم
- سوپاپ
- رینگ پیستون
- شمع
- میل لنگ
- شاتون
- پیستون
- واشر سر سیلندر
- سر سیلندر
- سیلندر (خطی ، خطی با زاویه ، خورجینی Vشکل)
نحوه کارکرد موتور خودرو به چه صورت است؟
موتور خودرو دارای پیچیدگی زیادی است . برای آشنایی بیشتر با نحوه کارکرد موتور خودرو باید بدانید که درون موتور یک واکنش شیمیایی رخ خواهد داد . اگر بخواهیم با سه رکن اصلی آن آشنا شویم باید به گزینه های زیر اشاره کنیم :
۱. ماده سوختنی (سوخت مصرفی خودرو )
۲. اکسیژن
۳.جرقه ( نیرو و انرژی اولیه که توسط شمع های خودرو صورت میگیرد )
نحوه انجام واکنش های شیمیایی:
با ورود اکسیژن و ماده سوختنی که برای اکثر خودرو ها بنزین است از طریق سوراخ به سیلندر ، پیستون رو به بالا فشرده میشود .حالا همانطور که پیش تر به آن اشاره شد مرحله سوم این واکنش شیمیایی باید برای تکمیل به آنها بپیوندد .
شمع در واقع عامل اصلی جرقه و احتراق است . در نتیجه انفجار رخ خواهد داد و ادامه این انفجار ها باعث آزاد سازی نیروی لازمه برای حرکت پیستون خواهد شد . حالا همانطور که پیش تر به آن اشاره شد مرحله سوم این واکنش شیمیایی باید برای تکمیل به آنها بپیوندد.
نحوه انجام عملیات مکانیکی :
میل لنگ نیرو خطی را از شاتون دریافت کرده و به نیرو های چرخشی و دورانی مبدل میکند. وقتی ابتدا و انتهای میل لنگ بر روی یاتاقان قرار گرفت این حرکت راحت تر خواهد بود .
معرفی کوتاه اجزای تشکیل دهنده موتور خودرو :
کارتر:
بخش روغنی موتور وظیفه احاطه میل را دارد .
سوپاپ :
دو نوع سوپاپ وجود دارد :
1. ورودی
2. خروجی
سوپاپ ها با باز و بسته شدن ورود سوخت و اکسیژن را کنترل خواهند کرد . آنها همچنین گاز های تولیدی را از فضای موتور خارج میکنند .
پیستون :
قطعه ای فلزی برای سیلندر و حرکت داخل آن
رینگ پیستون :
فاصله بین پیستون و سیلندر را تنظیم و آب بندی میکند.
شمع :
ایجاد جرقه و کمک به انجام واکنش شیمیایی در موتور
میل لنگ:
تبدیل حرکت خطی پیستون به حرکتی خرچشی و دورانی
شاتون :
اتصال میل لنگ به پیستون
باید تاکنون متوجه اهمیت موتور خودرو شده باشید و متوجه شده باشید که چرا به آن لقب قلب خودرو را اهدا کرده اند . پس به این مسئله که خرابی این قلب تپنده قطعا هزینه های بسیاری خواهد داشت و علاوه بر آن ممکن است موجب ضرر و زیان های جانی و مالی جبران ناپذیری شود واقف هستید . پس در نگهداری از آن کوشا باشید .
حال که با موتور خودرو و اجزای آن آشنایی کافی را پیدا کرده اید مستحق دریافت ۷ نکته طلایی حاصل چندین سال تجربه مهندسین ما هستید . پس با ما همراه باشید تا از خرابی موتور خودرو خود پیشگیری کنید .
۷ نکته طلایی برای نگهداری از موتور خودرو :
۱_ فیلتر روغن به همراه روغن موتور هر ۵ الی ۶ هزار کیلومتر نیازمند تعویض میشوند . پس در تعویض آنها کوشا باشید .
۲_ حتما توجه کنید که اگر فن خودرو در هنگام خاموشی روشن شد . توصیه میشود تا خاموشی فن از خاموش کردن کامل خودرو خودداری کنید .
۳_ پک تایم خودرو را هر۵۰ هزار کیلومتر تعویض کنید .
۴_ اصطلاحی که عموما از آن استفاده میکنند دنده مرده است . از این حرکت پرهیز کنید . ( به خوبی جا نرفتن و یا رها شدن دنده خودرو را دنده مرده مینامند . )
۵_ دور موتور بیش از حد مجاز ممنوع!
۶_ در هنگام جوش آوردن ماشین از خاموش کردن آن پرهیز کنید . به جای این حرکت میتوانید بخاری ماشین را روشن کنید و یا با ریختن آب دمای موتور را تنظیم کنید .
۷_در صورت روشن شدن چراغ روغن موتور سریعا خودرو را خاموش و روغن را چک کنید .
ممنونم از مقالتون بسیار مفید و قابل درک توضیح دادید